top of page
Αναζήτηση

10 λανθασμένες αντιλήψεις για τα άτομα με απώλεια ακοής


Μια γυναίκα που φορά ένα ακουστικό βαρηκοΐας πίσω από το αυτί


  1. Η απώλεια ακοής επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους: Αν και είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως γενετικοί, ασθένειες, έκθεση σε δυνατούς θορύβους, και άλλα.

  2. Τα βοηθήματα ακοής θεραπεύουν την απώλεια ακοής: Τα βοηθήματα ακοής βοηθούν στη διαχείριση της απώλειας ακοής ενισχύοντας τους ήχους, αλλά δεν επαναφέρουν την ακοή σε φυσιολογικά επίπεδα ούτε θεραπεύουν την υποκείμενη πάθηση.

  3. Τα άτομα με απώλεια ακοής είναι καλοί στο να διαβάζουν τα χείλη: Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με απώλεια ακοής την ικανότητα να διαβάζουν αποτελεσματικά τα χείλη, καθώς είναι μια σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί εκπαίδευση και δεν είναι εύκολοι όλοι οι ήχοι και οι λέξεις στην κατανόηση.

  4. Αν μιλάτε πιο δυνατά, θα σας ακούσουν: Το να υψώνετε απλώς τη φωνή σας δεν βοηθά απαραίτητα. μπορεί μερικές φορές να παραμορφώσει την ομιλία. Αφορά περισσότερο τη διαύγεια και μερικές φορές την ακουστική του περιβάλλοντος.

  5. Όλα τα άτομα με απώλεια ακοής χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα: Πολλά άτομα με απώλεια ακοής δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, ειδικά εάν έχασαν την ακοή τους αργότερα στη ζωή τους ή χρησιμοποιούν άλλα μέσα επικοινωνίας.

  6. Η απώλεια ακοής δεν είναι μεγάλη υπόθεση: Η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας την επικοινωνία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την εργασιακή απόδοση και την ψυχική υγεία.

  7. Απώλεια ακοής σημαίνει κώφωση: Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί απώλειας ακοής, από ήπια έως πολύ σοβαρή. Δεν είναι όλοι με απώλεια ακοής κωφοί. πολλοί μπορούν να ακούσουν ήχους σε κάποιο βαθμό.

  8. Τα άτομα με απώλεια ακοής δεν είναι προσεκτικά: Μπορεί να φαίνεται ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής δεν δίνουν προσοχή, αλλά μπορεί απλώς να μην ακούν τον ομιλητή ή να μην καταλαβαίνουν την ομιλία.

  9. Η απώλεια ακοής επηρεάζει μόνο τα αυτιά: Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία κάποιου, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

  10. Η μικρή απώλεια ακοής δεν χρειάζεται θεραπεία: Ακόμη και ένας μικρός βαθμός απώλειας ακοής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της ακοής και των γνωστικών ικανοτήτων.



Διαδικτυακό banner Ωτοακουστικής κέντρα ακοής

bottom of page