top of page
Αναζήτηση

Πιθανοί Παράγοντες Που Προκαλούν Υποκειμενικές Εμβοές


Sketch of a person clutching their ears due to the discomfort of ringing noise.

Η υποκειμενική εμβοή είναι μια αναταραχή που προκαλεί στον άνθρωπο την αίσθηση ενός ήχου, που συχνά περιγράφεται ως βούισμα, κουδουνίσματα ή σιγάρισμα, χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου.


Παρόλο που είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία ή αγωνία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποια είναι τα αίτια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Τι Είναι οι Υποκειμενικές Εμβοές;


Οι υποκειμενικές εμβοές είναι μια κατάσταση που προκαλεί την αίσθηση ήχου στα αυτιά ή στο κεφάλι χωρίς κάποια εξωτερική πηγή. Μπορεί να είναι συνεχής ή διακεκομμένη, σταθερή ή παλλόμενη, και συχνά περιγράφεται ως βούισμα, σφύριγμα, κουδουνίσματα ή ακόμη και ως ο ήχος του ανέμου ή του νερού.


Πώς Αναγνωρίζουμε τις Υποκειμενικές Εμβοές;


Οι εμβοές είναι μια προσωπική εμπειρία και επομένως δεν μπορούν να ανιχνευθούν ή να μετρηθούν με συμβατικές ιατρικές τεχνικές. Συχνά, η αναγνώριση των υποκειμενικών εμβοών βασίζεται στην περιγραφή του ατόμου. Οι ειδικοί στην ακοολογία ή οι οτορινολαρυγγολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των εμβοών και να αξιολογήσουν την ακοή σας για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν συνδεδεμένα προβλήματα ακοής.


a tablet screen showing the word Tinnitus

Πώς Αντιμετωπίζονται οι Υποκειμενικές Εμβοές;


Η αντιμετώπιση των υποκειμενικών εμβοών εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της αιτίας, όπως η σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης ή η διακοπή κάποιου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τις εμβοές.


Για τις περιπτώσεις όπου η αιτία δεν μπορεί να ανακαλυφθεί ή να αντιμετωπιστεί, οι μέθοδοι διαχείρισης των εμβοών περιλαμβάνουν τεχνικές όπως η θεραπεία θορύβου (ήχοι ή μουσική που καλύπτουν ή "μασκάρουν" τον ήχο των εμβοών), η χρήση ακουστικών βοηθημάτων για να βελτιώσουν την ακοή, καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της αγωνίας ή της ανησυχίας που μπορεί να προκαλούν οι εμβοές.


Επίσης, ορισμένες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Η αποφυγή της υπερβολικής ηχητικής έκθεσης, η μείωση του stress, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων.


Φάρμακα και παρενέργειες


Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εμβοές ως δυσάρεστη παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστά ως "οτοτοξικά" και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ωτικά νεύρα ή στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού ωτός, προκαλώντας εμβοές.


Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εμβοές περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως τα αμινογλυκοσίδια (συμπεριλαμβανομένης της γενταμυκίνης, της νεομυκίνης και της στρεπτομυκίνης).

  • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η cisplatin και η carboplatin.

  • Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, όπως το furosemide και οι διουρητικές ουσίες που διασπάστηκαν.

  • Φάρμακα για τη μαλάρια, όπως το quinine.

  • Ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), όπως το aspirin και οι συγγενείς ουσίες.

Αν βιώνετε εμβοές και παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.



ginkgo biloba helping on tinnitus


Πιθανές βοηθητικές θεραπείες


Ορισμένα βότανα και φυσικά συμπληρώματα έχουν αναφερθεί ως πιθανές βοηθητικές θεραπείες για τις εμβοές. Ενώ η επιστημονική έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει σαφώς την αποτελεσματικότητα αυτών των φυσικών προσεγγίσεων, ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με αυτές. Εδώ είναι μερικές πιθανές επιλογές:


Γκίνκγκο μπιλόμπα: Αυτό το βότανο πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εμβοών.


Τσάι βαλεριάνας: Το βότανο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και της ανησυχίας, τα οποία μπορεί να επιδεινώνουν τις εμβοές.


Τσάι χαμομηλιού: Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της χαλάρωσης και του ύπνου.


Παρόλο που αυτές οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν απευθείας την αιτία των εμβοών, μπορούν να βοηθήσουν.


Elder man being examined by an ent doctor


Χειρουργική επέμβαση


Η επιλογή της εγχείρησης για την αντιμετώπιση των υποκειμενικών εμβοών εξαρτάται από το αίτιο του προβλήματος. Για παράδειγμα, αν οι εμβοές προκλήθηκαν από ακουστικό νευρίνωμα, ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με εγχείρηση.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εγχείρηση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποκειμενικές εμβοές. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.


Τί είναι το ακουστικό νευρίνωμα


Το ακουστικό νευρίνωμα, γνωστό και ως schwannoma του οπτικοακουστικού νεύρου, είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στον νευρώνα που συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο. Αυτοί οι όγκοι μεγαλώνουν συνήθως πολύ αργά και είναι σπάνιοι.


Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται με την ανάπτυξη ενός ακουστικού νευρινώματος περιλαμβάνουν:


  • Απώλεια ακοής σε ένα αυτί, συχνά η πρώτη ενδειξη.

  • Εμβοές ή κρότος στο αυτί.

  • Δυσζύγια ή απώλεια ισορροπίας (ζάλη).


Σε περιπτώσεις που ο όγκος έχει αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πόνο στο αυτί, παράλυση του προσώπου, ή προβλήματα με την κατάποση.


Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ιατρό. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακοολογικές δοκιμασίες, υπολογιστική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI), για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ακουστικού νευρινώματος.



Concerned woman with hearing loss holding her ear, indicating difficulty in hearing.

Η απώλεια ακοής συνδέεται με τις υποκειμενικές εμβοές;


Όχι, δεν είναι απαραίτητο κάποιος που έχει υποκειμενικές εμβοές να έχει και απώλεια ακοής. Οι εμβοές είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ήχου (συνήθως βομβού, σφυρίγματος ή θορύβου) στα αυτιά ή το κεφάλι χωρίς κάποια εξωτερική πηγή.


Οι εμβοές μπορεί να συνδέονται με πολλά διαφορετικά θέματα υγείας, ανάμεσα στα οποία είναι η απώλεια ακοής λόγω γήρανσης, προβλήματα του μέσου αυτιού (όπως οτίτιδα ή τύμπανο που έχει τρυπηθεί), η υπερβολική έκθεση σε θόρυβο, καθώς και συγκεκριμένες ασθένειες όπως η Μενιέρ, το ακουστικό νευρίνωμα, οι ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος και οι μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης.

Ενώ οι εμβοές και η απώλεια ακοής μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα, οι δύο καταστάσεις δεν είναι αμοιβαία απαραίτητες.


Μπορούν οι υποκειμενικές εμβοές να εξαλειφθούν αυτομάτως;


Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν βελτιώσει ή ακόμα και ξεπεράσει τις υποκειμενικές εμβοές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως την αιτία των εμβοών, την διάρκεια και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και την ατομική ανταπόκριση στη θεραπεία.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εμβοές μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν εάν αντιμετωπιστεί η αιτία, όπως η έκθεση σε θόρυβο, η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή οι ασθένειες του αυτιού.


Σε άλλες περιπτώσεις, η χρήση ειδικών συσκευών ακοής, τεχνικών διαχείρισης του θορύβου, ψυχοθεραπείας ή μεθόδων χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν και να μειώσουν την εμπειρία των εμβοών.


Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι ιδιαίτερα ατομική και η επιτυχία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το άτομο στο άτομο.






Comments


bottom of page